Biokap
Biokap
BioKap - Anticaduta BioKap - Bellezza BioKap - Nutricolor

A hajról - BIOKAP®

BIOKAP® a hajápoló termékek egy sora, amelyet a természet gazdag világa ihletett.

A haj a fej koronája, ezért kell alapos figyelmet szentelnünk a törődésére. A haj minősége, sűrűsége, színe és formája tesz minden embert egyedivé. Ha szeretnénk a hajunknak maximális törődést biztosítani, akkor ismernünk kell a haj szerkezetét.

A haj összetétele


A haj két fő összetevőből áll: fehérjéből (keratin) és vízből. A haj képes a súlyának 30%-át víz formájában felszívni a levegőből. A haj továbbá melanint tartalmaz, valamint feomelanint, amely a haj színét határozza meg. A sötétebb haj több melanínt tartalmaz, míg a szőke és vörös haj több feomelanint.

A haj szerkezetét

A haj szerkezete

A haj 3 rétegből áll:
1. Hajszál – Kutikula
2. Kéregállomány – Kortex
3. Velőállomány - Medula
Medula

A velőállomány – medula a kéregállomány középső részén helyezkedik el. A medula azt a pigmentet tartalmazza, amely a haj fényességét határozza meg. Ezt a részt csak az erős hajban találjuk meg, a gyenge haj csak kutikulából és kortex sejtekből áll.


Kutikula

A legkülső réteg a hajszál – kutikula 5 – 10 elszarusodott laphám sejtrétegből áll amelyek szorosan egymásra vannak tapadva. Ahogy ezek a sejtrétegek egymáson fekszenek a fekvésük a tetőcserepekre emlékeztet és a szabad élek pedig a haj végéhez irányulnak. A kutikulának védő funkciója van, védi a hajat a negatív külső hatások ellen.


Kortex

A kéregállomány – kortex a haj fő részét, mintegy 80%-át tartalamazza, amelyet a hajszál tengelye körül megnyúlt, henger alakú sejtek képeznek. Itt találhatók a melanin részecskék, amelyek a hajszál színét határozzák meg. A kortex határozza meg a haj erősségét.